Shiitake
Συστηματική ταξινόμηση
Συνομοταξία: Βασιδιομύκητες (Basidiomycota)
Ομοταξία: Αγαρικομύκητες (Agaricomycetes)
Τάξη: Αγαρικώδη (Agaricales)
Οικογένεια: Marasmiaceae
Γένος: Lentinula
Είδος: L. edodes
Χαρακτηριστικά
Η γεύση του Shiitake είναι 4 έως 10 φορές πιο έντονη από εκείνη του απλού άσπρου μανιταριού. Επίσης, είναι σαρκώδη και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών (18%), βιταμινών του συμπλέγματος Β, σε κάλιο, νιασίνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σελήνιο. Επίσης το μανιτάρι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, χαμηλής περιεκτικότητας σε γλυκόζη και είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών.Η ιατρική χρήση των μανιταριών shiitake χρονολογείται τουλάχιστον 100 μ.Χ. στην Κίνα. Τα μανιτάρια καταναλώνονται ευρέως ως τροφή για χιλιάδες χρόνια στην Ανατολή και πιο πρόσφατα στη Δύση. Η πατρίδα του είναι η Ασία με μεγάλη παρουσία στη Κίνα και στην Ιαπωνία. Είναι πολύ ευπροσάρμοστο και μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε.
Έρευνα για τις αντικαρκινικές ιδιότητες των μανιταριών shiitake έχει αρχίσει τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1960. Τα συστατικά του Shiitake βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης, στην ενίσχυση της σεξουαλικής ενέργειας, στην εξόντωση των ιών, τη βελτίωση της κυκλοφορίας και την παράταση της ζωής.
Εμφανίζεται
Καλλιεργείται και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.